What is English Alphabet & Vocabulary Test

On this page, we will read the important chapters of reasoning power, English alphabet and word formation test and learn to solve the questions related to it.

In the last post we rationality important chapters of Sign language If you have not read that post, then definitely read it.

English Alphabet & Vocabulary Test

The sequence of 26 letters used in the English language is called ‘alphabet‘ in which there are 5 vowels (A, E, I, O, U) and 21 expressions and the process of making a meaningful word from different groups of these letters. called construction.

In this test, questions are often asked based on the English dictionary, word formation and relative position of the English alphabet, to solve the questions based on this, it is necessary to know the numerical values ​​of the English alphabet as well as the opposite letters.

The sum of the corresponding numbers of letters opposite to the English alphabet is always 27.

like:-

A……………Z – 1 + 26 = 27

B……………Y – 1 + 26 = 27

C……………X – 1 + 26 = 27

D…………… W – 1 + 26 = 27

E……………V – 1 + 26 = 27

F……………U – 1 + 26 = 27

G……………T – 1 + 26 = 27

H……………S – 1 + 26 = 27

I……………R – 1 + 26 = 27

J……………Q – 1 + 26 = 27

K……………P – 1 + 26 = 27

L……………O – 1 + 26 = 27

M……………N – 1 + 26 = 27

If the English alphabet is divided into two parts, then the first part is called the first half and the second part is called the second half i.e.

first half

The orderly sequence of thirteen letters of the English alphabet from A to M is called the first half of the English alphabet.

A = 1, B = 2, C = 3, D = 4, E = 5, F = 6, G = 7, H = 8, I = 9, J = 10, K = 11, L = 12 M = 13

second half

The orderly sequence of thirteen letters of the English alphabet from N to Z is called the second half of the English alphabet.

N = 14, O = 15, P = 16, Q = 17, R = 18, S = 19, T = 20, U = 21, V = 22, W = 23, X = 24, Y = 25, Z = 26

left and right

The letters of the English alphabet have no left or right of their own, but we represent the right or left of the letters from our right or left.

In other words, we can say that where we are on our right, on that side is the right of the letters and on that side our left is on the left of the letters.

Must read:

English Alphabet & Vocabulary Test Questions and Solutions

1. Arrange the following words in alphabetical order and find the word which will come third in alphabet or dictionary?

(a). Lack,
(b). Later,
(c). Layer,
(d). Laser,

Solution:- If the given words are arranged according to the dictionary, the order of the words will be as follows?
Lack, Laser, Later, Layer,
Hence the word ‘Later’ will come at the third position in the dictionary.
Ans. Later

2. Which of the following will be added as a prefix each with ‘quency, quent, sco’ to get meaningful words?

(a). Tell,
(b). Fre,
(c). Tcl,
(d). Tem,

Solution:- Adding the word ‘fre’ as a prefix will give the words ‘Frequency’, ‘Ferquent’, ‘Fresco’.
Ans. Fre

3. What will be the last letter of the word formed by arranging the following letters?

ROPEALD

(a). R,
(b). D,
(c). A,
(d). None of these.

Ans. D

4. Which of the following words can be formed using the letters of the word MEASUREMENTED?

(a). MAESTRO,
(b). RENT,
(c). TENANT,
(d). INSURANCE,

Ans. RENT

5. Adding which of the following prefixes to each of ‘cost, father, hand’ will result in a meaningful word?

(a). Pro,
(b). Fore,
(c). Re,
(d). All these.

Ans. fore

6. Arrange the following sequence in a meaningful sequence?

  1. Counseling,
  2. disease,
  3. Doctor,
  4. medical.

(a). 1,2,3,4,
(b). 2,1,3,4,
(c). 2,3,1,4,
(d). 3,1,2,4,

Ans. 2,3,1,4

7. Arrange the following sequence in a meaningful sequence?

  1. Mother,
  2. Boy,
  3. Milk,
  4. Weeping

(a). 2,4,1,3,
(b). 1,2,3,4,
(c). 2,4,3,1,
(d). 4,3,2,1,

Ans. 2,4,1,3,

8. Arrange the given words in alphabetical order and select the one that comes last?

(a). Cover,
(b). Collect,
(c). Caught,
(d). Callous

Ans. Cover,

9. How many such pairs of letters are there in the word DONATE each of which has as many letters between them as in the alphabet?

(a). Zero,
(b). One,
(c). Two,
(d). three.

Ans. Two.

10. Arrange the given words in alphabetical order and select the one that comes last?

(a). Finger,
(b). Fiourish,
(c). Formal,
(d). Forget,

Ans. Formal,

11. Select a word which can be formed from the letters of the given word?

‘MEASUREMENT’

(a). MASTER,
(b). Mantle,
(c). SUMMIT,
(d). ASSURE,

Solution:- The word MASTER can be formed from the given root word as all its letters are present in the root word.
Ans. MASTER,

12. Select a word which can be formed from the letters of the given word?

RHINOCEROS

(a). RENAL,
(b). HIND,
(c). SURE,
(d). HORSE,

Solution:- The word MASTER can be formed from the given root word as all its letters are present in the root word.
Ans. HORSE

Comment for any kind of question related to this post.

Leave a Comment